Bada och simma under graviditeten

Simning är perfekt träning under graviditeten då din kropp blir tyngre och balanspunkter kommer i rubbning. Allt du behöver är en bra badplats och så en baddräkt för gravid förstås. Det spelar ingen roll om du har sysslat regelbundet med träning innan graviditeten eller inte. Det här är en perfekt motionsform då den är så mjuk och skonsam. Kan du simma kan du simma när du är gravid!

Var är det säkert att bada och simma som gravid?

Det du ska tänka på är när under graviditeten du badar och var. Att sitta i en badtunna mot slutet av graviditeten är inte att rekommendera. Det kan finnas bakterier som är farliga för dig och ditt barn. Om det ska badas i bubbelpool får du nöja dig med att sitta med benen i det varma badet när risken för att slemproppen redan har släppt är större.

Det är förstås också mycket viktigt att du simmar på en plats med badvakt. Ta inga risker med havsbad där det finns möjlighet att dras ut med strömmar. Då det kan kännas mycket tyngre att simma med ansträngd andningen under graviditeten bör du inte försätta dig i situationer där du inte har kraften att för egen hand ta dig in till stranden igen.

Tänk på att skydda din hud

När du väljer att simma utomhus och det är soligt väder ska du också tänka på din hud. Under graviditeten kan din hud vara extra känslig och då ska du se till att skydda den väl. I och med att du badar kan det vara klokt att välja solkräm som tål vatten.

Om du känner att det är viktigt att bara använda naturliga produkter under graviditeten kan du välja en bra solkräm som inte har några kemikalier. Det finns märken som är särskilt till för den som vill ha naturliga hudvårdsprodukter. Här får du dock vara beredd på att krämen kanske inte är vattenbeständig och då får du smörja in direkt efter bad.

I och med att huden över magen töjs ut under graviditeten kan den bli torr och klia. Då är det extra viktigt att simning och bad inte verkar ytterligare uttorkande. Smörj in dig direkt efter badet för att se till att behålla smidig och hälsosam hud.

Bra badkläder för gravida

Bra baddräkter för gravida sitter på bekvämt och är samtidigt fina. Du får gott om plats för magen utan att det betyder att baddräkten sitter löst och glider av när du rör på dig i vattnet. Välj en baddräkt som du kan växa i. Den ska sitta lika bra när du börjar visa lite mage som veckan innan du ska föda.

Det kan vara att föredra att använda en gravidbaddräkt som har remmar som går att justera. Både över axlar och rygg. Det gör att den sitter bättre och att du kan förändra passformen i enlighet med din graviditetsvecka.

Föda barn i vatten

Kanske vill du rentav bada under själva födseln. Det är möjligt men kräver lite planering. Många hävdar att födsel under vatten gör att det inte gör så ont att föda barn. Dessutom kan det vara så att det blir lättare för bebisen att komma till vår värld via vatten som påminner om klimatet inuti livmodern.

Ska du föda barn i vatten är det viktigt att du gör det tillsammans med personer som har rätt utbildning och bakgrund för att hjälpa dig. Det finns mycket att tänka på både vad gäller renlighet och hur du rent praktiskt ska positionera dig i vattnet för att föda på ett säkert sätt.