Kan jag sola som gravid?

Det kan kännas skönt att sola som gravid. Om du känner att du behöver mer energi och bara vill slappna av vid poolen och på stranden så är det klart att det kan fungera fint. Men det är viktigt att tänka att du lättare utvecklar pigmentfläckar när du är gravid.

På grund av detta ska du undvika brun utan sol produkter som Melanotan som kan leda till helt fel resultat på grund av din graviditet. Det är överhuvudtaget inte att rekommendera att testa med nya mediciner eller preparat under graviditeten. Fast att smeta på med solskyddsfaktor för att sola är kanske inte bästa valet.

Solljus ökar din melaninproduktion

Det är förstås så att kroppens pigment ger oss ett viktigt skydd mot UV-strålning. Kroppens pigment består av melanin och detta ämne ökas alltså av att du solar. Men samtidigt kan östrogen stimulera ökad melaninproduktion.

Detta i kombination med solljus eller någon artificiell form av solning kan alltså leda till att det blir för mycket melanin. Det är därför som det kan skapas pigmentfläckar då du solar under graviditeten.

Var får man pigmentfläckar som gravid?

Om du inte är försiktig kan solning under graviditet leda till fläckar över hela kroppen. Men det finns vissa områden som drabbas oftare.

Du kan få pigmentfläckar:

  • I pannan
  • Över kinderna
  • På överläppen

Detta är ställen där du antagligen inte vill få den här typen av förändring. Och det är också därför som just ansiktet bör få ett gott skydd mot solen under graviditeten. Men se på möjligheten att använda naturlig solkräm som inte har ingredienser som kan innehålla gifter.

Det är som sagt så att du måste tänka på vad du använder och äter när du är gravid. Salami som gravid är en fråga likväl som om du kan bada som gravid. Allt detta har med de ämnen som du, din kropp och fostret kan utsättas för.

När du ställer frågan om du kan sola som gravid så måste du alltid vara medveten om vad som kan hända om du gör det. Även om du använder dig av solkräm eller kanske väljer att sitta i skuggan under en längre stund.

Det kan innebära en risk men också hälsa. Solen är ju en viktig källa till D-vitamin och det är ju något som du har ett mycket stort behov av under graviditeten. D-vitamin är ju bland annat viktigt för skelettet. Ditt skelett och ditt barns skelett.

Så se till att du förstår risker och vad du har att vinna på att sola som gravid. Och kom ihåg att det finns solskydd som inte är farliga. En tunn tröja med långa armar är effektiv och innebär inte att din kropp utsätts för några ämnen som skulle kunna vara farliga för dig och ditt barn!