Gör det ont att föda barn?

Ja, det gör ont att föda barn men det är en smärta som du kan hantera. Om du är orolig för att det kommer att göra så ont så att du inte klarar av att föda barn bör du förbereda dig med olika metoder. Du kan lära dig en massa bra saker med föda-barn-kurser.

Du lär dig andning, hur du ska hantera värkar och hur du kan röra på dig för att minska smärtan. Det går faktiskt att minska smärtan på flera sätt. Inte bara med en epidural. Epidural har dock sin plats när den behövs och den är också något som kan kännas som en säkerhet för dig.

Om det verkligen gör så ont att du blir lamslagen kan du få epidural och föda barn som en lady.

Hur ont gör det?

Tänk dig menssmärtor som blir alltmer intensiva. Till sist är de så kraftiga att du känner att du måste lägga dig ner på golvet. Då har du kommit mycket nära födseln!

Det känns på olika sätt för olika kvinnor. Men det är viktigt att förstå att det går att jobba med smärtan och den kommer inte att pågå för evigt. När du kommer in för att din födsel har gått igång är du under uppsikt.

Om det framkommer att du kan behöva hjälp finns den på sjukhuset. Det kan vara att du kanske behöver ett kejsarsnitt eller att du behöver bättre smärtlindring för att kunna slappna av.

Tar lustgasen bort smärtan?

Nej, lustgasen tar inte bort smärtan men kan vara något som gör att du ändå orkar mer. Den kommer att döva och ger dig också något att pyssla med när du tar dig igenom värkar. Lustgasen kan vara en stor hjälp för dig som av någon anledning absolut inte vill ha en epidural men känner att det behövs något för att dämpa smärtan.

Du klarar smärtan!

Sist men inte minst ska du veta att du kommer att klara smärtan. Det är förvånansvärt hur ont det gör men också hur snabbt vi kvinnor glömmer detta. Födselsmärtor är naturliga och viktiga för att vi ska kunna föda barn på ett friskt sätt. Du kommer att klara det!