Kan man pott träna en nyfödd bebis?

Det här är ett intressant ämne och det finns faktiskt föräldrar som kör utan blöja från dag ett. I djungeln är det här inget konstigt. Naturfolk är vana vid att helt enkelt hålla ut ungen åt sidan när det kommer avföring eller kiss.

Det behöver inte vara en sådan överraskning när barnet behöver bajsa eller kissa. Det är faktiskt rätt så enkelt att förstå när det är dags för detta. För små barn är det vanligast att detta sker direkt efter amning eller flaskmatning.

Redan från födseln börjar du se ett mönster för ditt barn. Då kan du hålla barnet över ett handfat istället för att låta det göra ner sig i egen blöja. Det här behöver inte vara svårt men det hela handlar förstås om du är redo att ta hand om proceduren som krävs för att inte få avföring på kläder och lakan.

Lär sig barnet att gå på pottan?

Nej, en nyfödd bebis kommer inte att lära sig att gå till en potta. Barnet kan ju inte gå och inte sitta! Men rutinen du får in med toalettbesök i dina trygga händer kan vara något som gör att barnet till sist ändå klara denna bit ensam mycket tidigare.

Det ena måste inte utesluta det andra

Det är lätt att se på det hela svart eller vitt men så är det ju inte i verkligheten. Oavsett om du vill ha tygblöjor eller vill försöka pott träna en bebis kan du alltid dra nytta av vanliga blöjor då det behövs. När du sitter på ett tåg och ammar är du glad att du inte inför andra passagerare måste låta barnet bajsa fritt i en påse till exempel.

Allt har sin tid och plats men det är klart att du kan försöka dig på något som först verkar lite konstigt. Kom ihåg, bebisar utan blöjor är ingen konstig sak i djungeln!